Lk 2


Õunakompott

Maasikamoos

Mõned hoidise valmistamisel ja säilitamisel tehtud vead, põhjustavad selle söögikõlbmatuks muutmist. Järgnevalt on esitatud vigade loetelu ning nende tekkimise põhjused.

Marineeritud hoidised

  • Pehmed (mitte krõmpsuvad) - äädika või soola lahus ei olnud piisavalt kange
  • Õõnes, tühi, sissevajunud - toorained olid üleküpsenud või seisid liiga kaua enne sissetegemist
  • Tumedad - kasutati jodeeritud soola, liiga palju vürtse, kasutati rauast või vasest nõusid või kasutati tumedat äädikat
  • Hele, pleekinud - hoidist säilitatud heledas valguses
  • Pehmed, libedad - äädika või soola lahus ei olnud piisavalt kange, purgikaas ei sulgunud õhukindlalt. Visaka kohe ära!
  • Küüslauk on roheline - värske küüslauk võib muutuda ebameeldivat rohelist värvi (see on ohutu) kui äädikat oli liialt palju (blanšeerida enne hoidistamist)


Moosid ja magusad hoidised

  • Moos või marmelaad on vedel - pektiini oli vähe (külmutatud puuviljad sisaldavad vähem pektiini kui värsked)
  • Puuviljad on liiga tumedad - moosi keedeti liiga kaua ja suhkur hakkas karamellistuma
  • Puuviljad on tõusnud moosi peale - siirupis ei olnud piisavalt suhkrut
  • Moos on kristalliseerunud - kasutati liiga palju suhkrut, hoiuruum oli liiga külm


Magusad ja soolased hoidised

  • Hallitus - hallitusseente sobilik keskkond. Viska moos ära, sest seeneniidistik on nähtamatu ning võib olla ohtlik!
  • Käärimine - liiga vähe suhkrut (magus hoidis), liiga vähe äädikat (chutney)
  • Hoiuruum oli liiga soe - vahendid või säilitusnõud ei olnud korralikult steriliseeritud
  • Keetmisaeg oli liiga lühike - viska hoidis ära, sest käärimine võib sisaldada ohtlikke toksiine!


Ebameeldiv lõhn - igasugune hoidis, mis lõhnab vastikult tuleb ära visata!

J.Tamm, 2009