Hoidistamine
Lk 2
Õunakompott
Maasikamoos
Mõned hoidise valmistamisel ja säilitamisel tehtud vead, põhjustavad selle söögikõlbmatuks muutmist. Järgnevalt on esitatud vigade loetelu ning nende tekkimise põhjused.
Marineeritud hoidised
- Pehmed (mitte krõmpsuvad) - äädika või soola lahus ei olnud piisavalt kange
- Õõnes, tühi, sissevajunud - toorained olid üleküpsenud või seisid liiga kaua enne sissetegemist
- Tumedad - kasutati jodeeritud soola, liiga palju vürtse, kasutati rauast või vasest nõusid või kasutati tumedat äädikat
- Hele, pleekinud - hoidist säilitatud heledas valguses
- Pehmed, libedad - äädika või soola lahus ei olnud piisavalt kange, purgikaas ei sulgunud õhukindlalt. Visaka kohe ära!
- Küüslauk on roheline - värske küüslauk võib muutuda ebameeldivat rohelist värvi (see on ohutu) kui äädikat oli liialt palju (blanšeerida enne hoidistamist)
Moosid ja magusad hoidised
- Moos või marmelaad on vedel - pektiini oli vähe (külmutatud puuviljad sisaldavad vähem pektiini kui värsked)
- Puuviljad on liiga tumedad - moosi keedeti liiga kaua ja suhkur hakkas karamellistuma
- Puuviljad on tõusnud moosi peale - siirupis ei olnud piisavalt suhkrut
- Moos on kristalliseerunud - kasutati liiga palju suhkrut, hoiuruum oli liiga külm
Magusad ja soolased hoidised
- Hallitus - hallitusseente sobilik keskkond. Viska moos ära, sest seeneniidistik on nähtamatu ning võib olla ohtlik!
- Käärimine - liiga vähe suhkrut (magus hoidis), liiga vähe äädikat (chutney)
- Hoiuruum oli liiga soe - vahendid või säilitusnõud ei olnud korralikult steriliseeritud
- Keetmisaeg oli liiga lühike - viska hoidis ära, sest käärimine võib sisaldada ohtlikke toksiine!
Ebameeldiv lõhn - igasugune hoidis, mis lõhnab vastikult tuleb ära visata!
J.Tamm, 2009