Toorained
Toorained
Hoidistamiseks on sobivad kodumaised hooajale vastavad metsa- ja aiasaadused, kuid tasub meeles pidada, et aretatud sortide toiteväärtus on madalam. Imporditud puu- ja köögiviljad on korjatud toorelt ning meil järelvalminud, nende toiteväärtus on madal ning seepärast ei ole nende valimine hoidiste tegemiseks otstarbekas.
Hoidistamisel kasutatavad viljad peavad olema täiesti küpsed ja kvaliteetsed ning korjatud võimalusel vahetult enne hoidistamist. Pärast korjamist ja enne hoidistamist ei tohi neid säilitada üle 2 päeva. Pooltoored ja kahjustunud viljad rikuvad hoidiste kvaliteeti. Hea on kasutada vilju, mille päritolu on hoidistajale teada, turult ostetud aedviljade puhul jääb teadmata nende korjamisaeg ning kasvatustingimused.
Samuti tuleb jälgida, et viljad oleksid säilitamisviisile vastavad. Mõned puuviljad ei sobi kompoti tegemiseks, sest need ei säilita kuumtöötlemisel oma kuju, mõningad viljad ei sobi koos kasutamiseks. Enamasti annab parima tulemuse vaid üht liiki viljade kasutamine.
Oluline on jälgida kasutatavate toiduainete kogust, nende omavahelist suhet. Säilitamiseks vajaliku suhkru kogus on 60-70%, soolal 7-10%.
J.Tamm, 2009