Vaktsineerimine ja profülaktika
-
Kõhutüüfuse vastu on olemas süstitav vaktsiin, mis tagab kaitse kuni 3
aastaks.
- Vaktsiin on näidustatud nii täiskasvanutele kui lastele alates 2. eluaastast.
- Mõnel inimesel võib tekkida süstekoha
valulikkus ja punetus.
- Vaktsineerimise tagajärjel ei saa haigestuda kõhutüüfusesse.
- Vaktsineerimist soovitatakse üldiselt juhul, kui te kaalute reisimist endeemilistesse piirkondadesse, kus sanitaar- ja hügieenitingimused võivad olla ebapiisavad. Eriti maapiirkondadesse reisimisega kaasneb lähedane kokkupuude kohalike elanike ja/või potentsiaalselt ohtliku toidu ja veega.
- Isegi pärast vaktsineerimist on tähtis valida toitu ja jooki, et viia nakatumisoht miinimumini.
Salmonellad on ka üheks reisikõhulahtisuse põhjustajaks. Vahemeremaades ja SRÜ riikides on salmonelloosiohu tõttu turvalisem
- mitte süüa omletti
ega vähekeedetud kanamune.
- Ka majoneesist või teistest toorest muna sisaldavatest toitudest võib saada salmonelloosi.
- Turistikõhulahtisuse ohtu võib tunduvalt vähendada toitu ja jooki hoolikalt valides ning käte- ja toitumishügieeni jälgides.
Litsenseeritud: Creative Commons Attribution Non-commercial Share Alike License 3.0