Salmonelloosi ja kõhutüüfuse tekitajad
Salmonelloosiks nimetatakse Salmonella perekonda kuuluvate bakterite poolt põhjustatud soolenakkust, millesse nakatutakse suukaudselt.
- Soolepõletiku ehk salmonellaenteriidi kõige sagedasemaks tekitajaks on bakter Salmonella enteritidis (vasakul fotol).
- Kõhutüüfust tekitavad bakteri alaliigid Salmonella typhi ja Salmonella paratyphi (paremal fotol)
- Bakterid paljunevad peensooles ja selle ümbruses paiknevates lümfisõlmedes, levivad organismis vere ja lümfiga ning eritavad toksiine ehk bakterimürke.
- Salmonellad sisenevad organismi seedetrakti kaudu saastunud toidu või joogiga.
- Nakkusallikaks võivad olla paljud koduloomad.
- Samuti hiired ja rotid kodudes on nakkuste kandjaks.
- Mikroobide sattumisel toiduainetesse võivad tekkida laialdased haiguspuhangud.
- Ohtlik on toores ja läbiküpsetamata linnuliha, munad (bakter ei ela nende sees, vaid kandub üle hügieenitingimuste eiramisega).
- Salmonellad säilivad eluvõimelistena külmutatud ja kuivatatud toiduainetes, piimas, joogivees.
Kõhutüüfuse tähtsad nakkusallikad on:
- Koorikloomad saastunud veekogudest.
- Saastunud toored puu- ja köögiviljad.
- Saastunud piim ja piimatooted.
- Saastunud veeallikad.
- Inimesed võivad nakkust edasi anda senikaua, kuni bakterid on nende organismis.
- Umbes 10% ravimata patsientidest eritab baktereid kuni 3 kuud, samal ajal kui 2-5% ravimata patsientidest jääb püsivateks bakterikandjateks.
Litsenseeritud: Creative Commons Attribution Non-commercial Share Alike License 3.0