Fakte ajaloost
Fakte konserveerimise ajaloost
Järgenas tabelis on välja toodud mõningad ajaloolised faktid konserveerimise kohta.
12.000 eKr |
Esimesed kinnitatud andmed kuivatatud liha ja kala tarbimise kohta |
10.000 eKr |
Inimkond õppis valmistama õlut |
3000 eKr |
Kinnitused õlis säilitamise kohta Mesopotaamias |
2000 eKr |
Egiptuses kasutati säilitamiseks veiniäädikat |
1000 eKr |
Egiptusest pärinevad andmed co2 keskkonnas säiitamise kohta Alkoholis säilitamine Araabias Konserveerimine piimhappebakterite toimel Aasias ja Idamaades Toiduainete säilitamine suhkruga Idamaades |
50 eKr |
Rooma riigist pärinevad andmed säilitamisest mees, vahas ja savis |
1353 |
Euroopast pärinevad andmed suhkruga konserveerimise kohta |
1397 |
G.Beukel selgitab nitraatide kasutamist soolamisel (Holland) |
1790 |
N.Appert selgitab välja, et keetmine takistab toiduainete riknemist |
aastad 1800 |
Leiutatakse külmkapp C.Birdseye avastab, et kiire külmutamine tagab säilitatava toiduaine paremad omadused |
1810 |
P.Durand leiutab konservikarbi P.Durand saab patendi "tinast või teistest metallidest anumate" kasutamiseks toiduainetekuumsäilitamisel |
1812 |
B.Donkin ja J.Hall rajavad Londonisse maailma esimese konservivabriku |
1855 |
R.Yeates leiutab konserviavaja |
1864 |
Pasteur kinnitab mikroorganismide riknemist soodustava mõju toiduainetele Fleck selgitab välja bensoehappe konserveeriva mõju |
1865 |
Tõestatakse sipelghappe konserveeriv toime |
1866 |
J.Osterhoudt (Ameerikast) leiutab esimese konservikarbi, mida on võimalik avada kaanele kinnitatud võtmega |
1870 |
W.Lyman leiutab Ameerikas keeratava konserviavaja |
1874 |
Kolbe ja Thiersch toovad välja salitsüülhappe konserveeriva toime |
1923 |
Ameerikas töödatakse välja konserveerimine nitritiga |
1927 |
Central States Manufacturing Co leiutab seinale kinnitatava konserviavaja (Ameerikas) |
1938 |
Avastatakse propioonhappe konserveeriv toime (Hoffmann, Dalby, Schweitser) |
1939/40 |
Müller ja Gooding tõestavad sorbiinhappe konserveeriva toime |
1941 |
H.J.Heinz ja ICI leiutavad esimese isesoojeneva konservi, mille juurde kuulub tikuga süüdatav kütteelement |
1950 |
Töödatakse välja toiduainete kiiritamine UV ja γ-kiirtega |
Mis on pildil?
J.Tamm, 2009