Fakte ajaloost

 

Fakte konserveerimise ajaloost

 

Järgenas tabelis on välja toodud mõningad ajaloolised faktid konserveerimise kohta.

 

12.000 eKr
Esimesed kinnitatud andmed kuivatatud liha ja kala tarbimise kohta
10.000 eKr
Inimkond õppis valmistama õlut
3000 eKr
Kinnitused õlis säilitamise kohta Mesopotaamias
2000 eKr
Egiptuses kasutati säilitamiseks veiniäädikat
1000 eKr

Egiptusest pärinevad andmed co2 keskkonnas säiitamise kohta

Alkoholis säilitamine Araabias

Konserveerimine piimhappebakterite toimel Aasias ja Idamaades

Toiduainete säilitamine suhkruga Idamaades

50 eKr
Rooma riigist pärinevad andmed säilitamisest mees, vahas ja savis
1353
Euroopast pärinevad andmed suhkruga konserveerimise kohta
1397
G.Beukel selgitab nitraatide kasutamist soolamisel (Holland)
1790
N.Appert selgitab välja, et keetmine takistab toiduainete riknemist
aastad 1800

Leiutatakse külmkapp

C.Birdseye avastab, et kiire külmutamine tagab säilitatava toiduaine paremad omadused

1810

P.Durand leiutab konservikarbi

P.Durand saab patendi "tinast või teistest metallidest anumate" kasutamiseks toiduainetekuumsäilitamisel

1812
B.Donkin ja J.Hall rajavad Londonisse maailma esimese konservivabriku
1855
R.Yeates leiutab konserviavaja
1864

Pasteur kinnitab mikroorganismide riknemist soodustava mõju toiduainetele

Fleck selgitab välja bensoehappe konserveeriva mõju

1865
Tõestatakse sipelghappe konserveeriv toime
1866
J.Osterhoudt (Ameerikast) leiutab esimese konservikarbi, mida on võimalik avada kaanele kinnitatud võtmega
1870
W.Lyman leiutab Ameerikas keeratava konserviavaja
1874
Kolbe ja Thiersch toovad välja salitsüülhappe konserveeriva toime
1923
Ameerikas töödatakse välja konserveerimine nitritiga
1927
Central States Manufacturing Co leiutab seinale kinnitatava konserviavaja (Ameerikas)
1938
Avastatakse propioonhappe konserveeriv toime (Hoffmann, Dalby, Schweitser)
1939/40
Müller ja Gooding tõestavad sorbiinhappe konserveeriva toime
1941
H.J.Heinz ja ICI leiutavad esimese isesoojeneva konservi, mille juurde kuulub tikuga süüdatav kütteelement
1950
Töödatakse välja toiduainete kiiritamine UV ja γ-kiirtega


 

iDevide ikoon Mõtisklus

Mis on pildil?

Arva ära

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

J.Tamm, 2009