TAIME KEEMILINE KOOSTIS
1. Vesi |
|
|
|
|||
2. Mineraalained |
|
|
||||
3. Sahhariidid e. süsivesikud: |
|
|
||||
|
Suhkrud: |
* Monosahhariidid: pentoosid (riboos) heksoosid (glükoos, fruktoos, ksüloos) |
||||
|
|
* Oligosahharidid: disahhariidid (sahharoos) |
||||
|
Polüsahhariidid (tärklis, inuliin, tselluloos, hemitselluloos, kummivaigud,limaained) |
|||||
|
Pektiinid |
|
|
|||
|
Glükosiidid |
|
|
|||
4. Aminohapped ja valgud |
|
|
||||
|
Aminohapped (valkude koostises, vabad) |
|
||||
|
Oligopeptiidid |
|
|
|||
|
Valgud e. proteiinid e. polüpeptiidid |
|
||||
5. Lipiidid |
|
|
||||
|
Rasvad, õlid (glütserool+rasvhapped; küllastumata rasvhapped) |
|||||
|
Vahad (rasvhape+rasvalkohol) |
|||||
|
Fosfolipiidid (glütserool+2rasvhapet+fosforhape) |
|||||
|
Steroidid |
|||||
|
Terpenoidid |
|
||||
|
|
Terpeenid |
|
|||
|
|
Karotinoidid (pigmendid, asuvad plastiidis) |
||||
|
|
Kaut uk |
|
|||
6. Nuklehapped |
|
|
||||
7. Alkaloidid |
|
|
||||
8. Fenoolsed ühendid |
|
|
||||
|
Aromaatsed ühendid (monofenoolid) |
|
||||
|
Oligofenoolid: flavonoidid, antotsüaanid (pigmendid, asuvad vakuoolis) |
|||||
|
Polüfenoolid |
|
||||
|
|
Ligniin |
|
|||
|
|
Parkained |
|
|||
9. Orgaanilised happed, aldehüüdid, alkoholid, estrid, …, sinepiõlid (isotiotsüanaadid, glükosiididena), alküülsulfoksiidid (dimetüülsulfoksiid küüslaugus), … jne. |