Poes ostusid sooritades ja teenuseid tarbides puutume iga päev kokku käibemaksuga. Pilk kassatšekile kinnitab, kui palju ühe või teise ostuga riigikukrut täitsime. Eestis kehtib toidu- ja tööstuskaupadele ühtne 20protsendiline käibemaks. Kauaaegne rahandusminister Jürgen Ligi kordas avalikes esinemistes aastaid mantrat - mingeid maksuerinevusi ei tule ning tema ei taha sellest midagi kuulda. Nüüd on Ligi ministrikohalt läinud ja käibemaksu erisused taas päevakorras. Toidule madalam käibemaks Paljud Euroopa riigid rakendavad põhitoidukaupadele meist oluliselt madalamat käibemaksu. Poolas on see näiteks 8 protsenti, Slovakkias ja Tšehhis 10. Toidukogused, mida nende riikide supermarketites inimesed ostavad, ei kannata meiega võrdlust. Kärud on kraami täis. Vorsti-, liha- ja piimatooted on seal kolmandiku võrra soodsamad. Kui kaup on taskukohane, siis ostetakse mõistagi rohkem. Veel huvitavamaks läheb lugu Luksemburgis, kus toiduainetele kehtib 3protsendiline käibemaks! Ligi loogika kohaselt peaks seal elatama suisa vaesuses, sest riigil jääb ju oluline maksuraha saamata. Ometi on seal keskmine kuupalk üle 3100 euro ja lahti pole midagi. Suurbritannias pole toiduainetele aga üldse käibemaksu. Tegelikult saaks ka Eestis kehtestada praegusest madalama käibemaksu - näiteks 10 protsenti. Selleks on vaja vaid head tahet, mida meil kahjuks pole. Tuleks koostada kaupade loetelu ning sooduskäibemaksu gruppi võiksid kuuluda piim, vorst, liha, juust, leib, või, sai ja kala ehk see, mida inimene iga päev sööb. Arstid propageerivad puuviljade söömist. Paljudes maades ongi puuvili maksustatud odavamalt. Ka juurvili ja tomatid. Kui meie oma õunad oleksid poelettidel odavamad, siis sööksime neid rohkem. Kui poolakad kutsusid Vene turu ärakukkumisega oma rahvast kodumaiseid puuvilju ostma, oleks meilgi tänuväärne oma õunakasvatajate toetamine. Täna on lettidel Eesti õun ja Austraalia kiivi samas hinnas. Kuna paljudes Euroopa Liidu riikides kohaldatakse alandatud käibemaksu, võimaldab see langetada kaupade hinda ning suurendab kokkuvõttes tarbimist. Rohkem raha tuleb tagasi suuremate koguste müügi pealt. Kõrge maksustamine hoopis pärsib ostmist. Täna kulub inimesel toidule märkimisväärne raha ja muu tööstuskauba soetamiseks jääb seda vähem. Kui sellest on aru saanud meist jõukamad riigid, siis mis segab seda Eestis tegemast? Ekspeaminister Andrus Ansip viitas mõni aasta tagasi, et soomlased lõikasid toidukaupadele odavama käibemaksu rakendamisega näppu, sest kaupmehed ei tulnud hinnalangusega kaasa. Kas meil on alati õige kõiges kopeerida seda, mis on lahe põhjakaldal ja pole end õigustanud? Endistes Ida-Euroopa riikides on odavam käibemaks ka kaugküttele. Senine toasooja maksustamine, mis veel kümme aastat tagasi oli Eestis 9 protsenti, kerkis enne masu saabumist üle kahe korra. Mida siis imestada, kui vähemkindlustatud jätavad talvekuudel soojaarved hoopis maksmata. Korteriühistud on probleemi ees: soojatootjale tuleb maksta, aga kust raha võtta, kui pooled majaelanikud on võlgades. Luksus maksu allaKunagi populariseerisid sotsid luksuse maksustamist. Aga mida pidada luksuskaubaks? Kindlasti mitte külmikuid, telereid, autosid ega vaipu. Luksuse alla võiksid minna suured maasturid, mis on mõeldud sõitmiseks raskel maastikul, mitte edvistamiseks linnapildis. Türklastel eksisteerib luksusautode müügimaks, see lisandub käibemaksule ning on päris krõbe. Ka kulda ja briljante ei osta me iga päev, vaid ikka mingiks kindlaks tähtpäevaks. Ilmselge luksuskaup. Samuti merekaatrid. Omaette küsimus on spordisaalid ja kontserdid. Riik tahab, et me oleksime terved, samas maksustab firmadele ujulate ja spordisaalide kasutamise erisoodustusmaksuga. Sellega karistatakse neid ettevõtteid, kes hoolivad oma inimestest ja on huvitatud, et töötajad oleksid terved. Endine riigikogulane Hannes Astok sattus reformierakondlaste kriitika alla, kui julges mõni aasta tagasi meelde tuletada, et valitsusel oleks ammu aeg erandkorras ja ajutiselt masu ajal tõstetud käibemaks taas langetada vanale tasemele. Kui tahame olla eurooplased, peaksime vahel vanast maailmast eeskuju võtma ning alles siis võime öelda, et läheme kindlalt edasi.