Selle aasta jõululauas tasub teha kingitus oma ustavatele sõpradele, kes kõige muu  kõrval leevendavad stressi, hoiavad ära kroonilisi haigusi ja kannavad ka muidu hoolt teie tervise eest. Vastasel korral võivad nad anda oma panuse toitumishäiretesse, alkoholismi, teistesse vaimutõbedesse. Neid on sada triljonit ja nad elavad teie soolestikus. Kui vanarahvas hakkas kõnelema kõhu kaudu käivast armastusest, ei taibanud nad ilmselt isegi, kui fundamentaalset mehhanismi nad on selle metafooriga tabanud. Alles viimastel aastatel on teadus hakanud jälile saama, kui olulist rolli mängib kõhuelustik meie tervises. Seejuures ei piirdu triljonite soolestikubakterite panus mitte ainult vahetult seedimisega, vaid järjest enam selgub nende mõju teistele elutähtsatele inimorganismi funktsioonidele: immuunsüsteemile, isegi käitumisele. Kuigi armastuse kõhu kaudu käimise molekulaarbioloogiliste mehhanismideni pole teadlased veel jõudnud ja see jääb endiselt kauniks kujundiks, on viimased uuringud viinud vähemalt osaliselt kõhu tasandile mitmed probleemid, mille põhjused arvati seni olevat suuresti ajus: depressioon, ärevushäire, toitumishäired. «Taipamine, kui tähtis on soolestiku mikroelustik nii tervise kui ka tõbede juures, on biomeditsiinilistes uuringutes olnud üks viimase viie aasta põnevamaid valdkondi,» kirjutavad Iirimaa Corki ülikooli teadlased John Cryan ja Timothy Dinan peatselt ilmuvas ülevaateartiklis. See paradigmamuutus avab muu hulgas uusi võimalusi tervise hoidmiseks ja vaevuste ravimiseks. Kuna bakterite kooslus meie soolestikus on mõjutatav ja muudetav, saab selle kaudu hädasid diagnoosida ning tervist juhtida, kuigi, hoiatavad teadlased, oleme sel teel astunud vaid esimesed sammud ja mikroobide reaalse kasutuseni on veel pikk tee.   Veel mõni aeg tagasi puudus ettekujutus, milline elu meie soolestikus kihab. Nüüd on selgunud, et jagame oma keha armeega, keda on kümme kuni sada korda rohkem kui me enda kehas rakke. Keskmise inimese soolestikust võib leida tuhat liiki ja 7000 tüve mikroorganisme. Peamiselt on need bakterid, aga leidub ka viiruseid ja seeni. Paljudega neist oleme loonud vastastikku kasuliku suhte: meie pakume neile sooja koha ja toitu, nemad lagundavad meie jaoks aineid, millega seedekulgla ise hakkama ei saa, sünteesivad vitamiine, tõrjuvad eemale haigustekitajaid, treenivad meie immuunsüsteemi. Hulga mikroobidega on meil suhe, kus kumbki ajab oma asja, teineteist segamata. Ja siis on ka selliseid, kes on kas otse paha peal väljas või olude kujunedes osutuvad kahjulikuks. See kooslus hakkab kujunema kohe pärast sündi, õigupoolest saame esimesed bakterid ema sünnituskanalist. Igaühe mikrofloora on erinev, see muutub vanusega, sõltudes sellest, kus me elame, mida sööme, kellega suhtleme, mida põeme, millised on meie geenid. Siiski on olemas teatud üldised mustrid (sarnaselt veregruppidega), mis jaotavad inimkonna kolme rühma. Neid kirjeldatakse domineeriva bakterirühma alusel.   Sooleelustiku kasulikku mõjusse uskujaid on olnud ammu. 1908. aastal Nobeli preemia pälvinud vene bioloog Ilja Metšnikov uskus, et vananemist põhjustavad soolde kogunevad mürgised bakterid, ning uskudes, et toitumisega saab soolefloora koostist muuta, jõi iga päev klaasi hapupiima. Juba praegu leiab poeriiulitelt arvukalt probiootiliste (ehk «elu toetavate») bakteritega tooteid. Kuid fookus, nii bakterite kasu kui kahju osas, on seni olnud peamiselt seedetegevusel. Aina enam koguneb aga uuringuid, mis näitavad, et soolestikust tulevad signaalid suudavad mõjutada kesknärvisüsteemi, seal hulgas aju toimimist. Teadusartiklite pealkirjades kohtab fraase nagu «meelt mõjutavad mikroorganismid» ning «mikrobioomi roll kesknärvisüsteemi häiretes». Ühes sellelaadses uuringus osalesid sel aastal ka eesti teadlased: Tartu Ülikooli psühhofüsioloogia professor Jaanus Harro, kliinilise psühholoogia dotsent Kirsti Akkermann ja kliinikumi psühhiaatriakliiniku söömishäirete keskuse vanemarst Anu Järv. Prantsusmaa Roueni ülikooli uurimisrühma eesvedamisel läbi viidud uuringus näitasid teadlased, et üks soolekepike sekkub organismi normaalsesse toimimisse, aidates kaasa söömishäirete anoreksia ja buliimia tekkele. Kuna teatud soolebakterite toodetud valk on struktuurilt sarnane hormooniga, mis annab ajule teada küllastumisest, seob bakterivalgu vastu toodetav antikeha ka hormooni, muutes selle «sõnumit» ajule. Tagajärjeks on alasöömine (anoreksia) või ülesöömine (buliimia). Prantsuse töörühm viis läbi katsed hiirtel, näidates, et bakteri lisamine või eemaldamine muudab loomade käitumist. Eesti teadlaste panus oli söömishäiretega patsientide verepildi uurimine, tõepoolest leides, et neil oli vastava antikeha tase kõrgem. Nii näitasid teadlased, kuidas kunagi tihti puhtalt psühholoogiliseks peetud häiretel võib olla füsioloogiline põhjus. Umbes samamoodi nagu 1980. aastatel tõestasid Austraalia arstid Robin Warren ja Barry Marshall, et maohaavandeid põhjustab mikroob Helicobacter pylori, mitte vürtsikas toit ja ­stress, nagu tolle hetkeni arvati. Mõned teadlased astuvad sammu edasi ja väidavad, et mikroobide mõju meie käitumisele võib olla teadlik ja mikro­floora manipuleerib meiega tahtlikult, mõjutades söömisharjumusi neile sobivas suunas. Ajakirjas BioEssays ilmunud kirjutises selgitavad teadlased, eesotsas San Franciscos asuva California ülikooli bioloogi Carlo Maleyga, mikroobide võimalikke strateegiaid. Nad sõnastavad kaks peamist moodust, kuidas soolestikuelustik meid juhtida saab: tekitades isu teatud ainete järele, mis soosivad nende elutegevust või pärsivad konkurentide oma, või tõmmates tuju alla, kuni me sööme toitu, mida nemadki tahavad. On teada, et eri bakterirühmadel on erinevad kulinaarsed eelistused. «Prevotella kasvab kõige paremini süsivesikutel, kiudained annavad konkurentsieelise bifidobakteritele ning Bacteroidetes’e hõimkonna eelistus on teatud rasvad,» toovad autorid näite levinumate bakteritüüpide kohta. Kas neil on ka võimekus suunata meie eelistusi, on siiski vähem uuritud, pigem on ohjad veel meie käes, mõjutades koosluse liigilist tasakaalu sellega, mida sööme.   Üksikuid viiteid võimaliku mõju kohta siiski on: nende uriinist, kelle neelud käivad šokolaadi järele, on leitud teistsugune bakteri jääkainete kooslus kui magusa suhtes ükskõiksetel, hoolimata ülejäänud osas ühesugusest dieedist. Probiootilist Lactobacillus casei’d tarbinute rühmast paranes tuju tunduvalt enam neil, kel see enne oli olnud kõige madalam. Inimestest märksa rohkem on soolestikufloora võimalikku seost käitumise ja haigustega uuritud hiirte peal, kuna nendega saab kontrollitud katseid märksa paremini läbi viia. Nii saab üles kasvatada hiiri, kel soolestikufloora puudub, ja võrrelda nende käitumist geneetiliselt identsete liigikaaslastega. Sellistel hiirtel paistab näiteks suus ja soolestikus olevat rohkem magusaretseptoreid ja teistsugused rasvaretseptorid. Needsamad loomkatsed on toonud päevavalgele mitmeid teisi muutusi, mis annavad aimu soolestikumikroobide mõju ulatusest. Üks hiirel hõlpsalt uuritav käitumine on ärevus, näiteks mõõtes, kui julgelt tutvub loom uue keskkonnaga või kui palju veedab aega turvalises puurinurgas. Mikroobivabalt üles kasvanud hiired reageerivad stressile ägedamalt, kuid on vähem ärevad, samas on nende käitumine muudetav, kui neile siirata ärevamatel hiirelt pärit mikroobe. Ja ka vastupidi: julgemate hiirte soolebakterid suutsid ärevamad hiired maha rahustada. Rahustavat mõju on nähtud ka teatud probiootiliste bakteritega söötmisel. Hiirtel on probiootiliste bakteritega suudetud leevendada ka sümptomeid, mis meenutavad inimeste depressiooni ja autismi. Selliseid sümptomeid õnnestus muu hulgas tekitada aga just hiiri mikroobivabalt üles kasvatades. «Uuringud mikroobivabade hiirtega näitavad sotsiaalseid puudujääke ja käitumiskorduste suurenemist, mis on sarnane, nagu on täheldatud autismi­spektrumi häirega inimestel,» kirjutab John Cryani juhitud töörühm ühes ülevaateartiklis. «See viitab, et mikrobioom on kriitilise tähtsusega faktor sotsiaalse käitumise arengus. » Teadlased väidavad, et normaalse soolestikufloora olemasolu on eeldus aju tavapäraseks arenguks ning kõhuelustiku koostis võib mõjutada aju struktuuri. Los Angeleses asuva California ülikooli professor Emeran Mayer püüab seda tõestada, võrreldes magnetresonantskuvaga saadud ajupilte ja inimeste mikroobimustrit. Käegakatsutavaid tulemusi tal veel pakkuda pole. «Kuid ma tõesti usun, et soolemikroobid mõjutavad seda, mis toimub meie ajus,» ütles ta intervjuus raadiokanalile NPR. Ent kuidas? On mitu viisi, kuidas bakterid ajuga suhelda saavad. Kas tootes aineid, mis mõjutavad aju otse, või millele reageerib keha muud moodi, näiteks antikehasid tootes. Need võivad muuta retseptorite tööd. Ja need võivad «kaaperdada» ka peremehe sõnumisüsteemi. Peamine sidekanal aju ja soolestiku vahel on uitnärv, mille kaudu saab aju teateid näiteks selle kohta, kui täis on magu, ning saadab vastavalt söömist reguleerivaid käsklusi. Ilmselt suudavad mikroobid närvisignaalidega manipuleerida ja saata selle kaudu ajju endale sobivaid teateid. Seda kinnitavad tulemused hiirtel, kellel bakterite suunatud käitumine kadus, kui uitnärv läbi lõigati. Isegi kui bakterite mõju ulatus meie käitumisele pole täpselt teada, näitavad teadustööd, et see on olemas. Vältimatult kerkib küsimus, kuidas saaksime ise seda juhtida, et tagada oma tugevam tervis. Närvi läbilõikamine on ekstreemne viis. Vähem ekstreemne pole antibiootikumide neelamine, sest need harvendavad soolemikroobide ridu üsna valimatult, niites nii häid kui halbu. Kuidas aidata eluviisi või toitumisega inimkeha ja mikroobide kooskõlale kaasa? Probiootikumide uurimine on aktiivne valdkond ning tuvastatud on palju tüvesid, mille puhul esialgsed katsetused näitavad inimesele kasulikku mõju. Ent ei tasu oodata, et supermarketite või apteekide riiulid täituksid varsti toodetega, mis lubavad kasulike bakterite abil leevendada depressiooni või ravida söömishäireid. Nagu on kogenud ka Eesti oma probiootilised bakterid välja töötanud teadlased, lähenevad toiduainete maailmas reeglid neile, mis kehtivad ravimite vallas. Heakskiidu saamiseks vajalikud ulatuslikud uuringud on kulukad ja aeganõudvad, ent vaieldamatult vajalikud, et kindlaks teha toote ohutus ning kas sel loodetud mõju ikka on olemas. Niisama kõlavaid lubadusi jagada ei tohi. Jääb üle targalt süüa. Ja siin pole peamine küsimus, mida, vaid kuidas. Uuringute tulemused viitavad aina rohkem sellele, et paljude häirete puhul ei mängi rolli mitte konkreetne bakterirühm, vaid kõhukoosluse olemus. Liigivaest sooleelustiku nähakse põhjusena depressiooni puhul ning hiljuti Leuveni katoliiklikus ülikoolis läbi viidud uuring näitas, et alkoholismiravilt naasnutest kosusid tõhusalt need, kelle soolefloora oli mitmekesine. Vaese kõhuelustikuga patsiendid aga tundsid end enam-vähem sama halvasti nagu enne ravile minekut. Mõelge sellele jõululauas ja tehke endale ning oma kõhule kingitus mõõduka ja mitmekesise ­einega.